ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΑΤΕ ΣΤΗΝ ΣΥΓΓΡΑΦΟΤΟΠΙΑ




Για μικρά tips που θα κάνουν τη συγγραφική ζωή σας ευκολότερη,
Στην κατηγορία λέξεις για τις λέξεις, συγγραφείς μιλούν για τη συγγραφή.
μεταφράσεις λογοτεχνικών κειμένων, ποίηση και
αποσπάσματα βιβλίων, παλιών, νέων, αγαπημένων.
Στην κατηγορία λογοτεχνικά είδη,
θα βρείτε κείμενα της θεωρίας της λογοτεχνίας
και επιστημονικές εργασίες.

13 Μαΐ 2013

Η ΠΟΥΛΙΑ ΚΙ Ο ΑΥΓΕΡΙΝΟΣ, Λαϊκό παραμύθι


Θα σας διηγηθώ ένα παραμύθι που άκουγα συχνά από τη γιαγιά μου:

Ζούσε κάποτε σε ένα βασίλειο, ένας καλός βασιλιάς με τη γυναίκα του και την κορούλα τους την Πούλια, που ήταν γλυκιά και όμορφη. Μια μέρα συμφορά χτύπησε το παλάτι καθώς η βασίλισσα έπεσε βαριά άρρωστη και τελικά πέθανε. Η Πούλια έμεινε ορφανή κι ο ίδιος ο βασιλιάς ήταν απαρηγόρητος. Τουλάχιστον στην αρχή. Γιατί προτού περάσουν λίγοι μήνες, ο βασιλιάς ξαναπαντρεύτηκε. Η γυναίκα που διάλεξε, παρότι ήταν πανέμορφη, είχε κακό χαρακτήρα και ήταν πολύ ζηλιάρα. Ζήλευε, λοιπόν, την μικρούλα Πούλια κι όλο έβρισκε ευκαιρία να τη μαλώνει. Στο μεταξύ, γέννησε και η ίδια της ένα αγοράκι που το ονόμασε Αυγερινό. Η βασίλισσα αγαπούσε πολύ τον μοναχογιό της. Φρόντιζε να μην του λείπει τίποτε και του έκανε όλα τα χατίρια. Ο Αυγερινός, όμως, ήταν ένα καλόκαρδο αγόρι και δεν του άρεσε που η μητέρα του μεταχειρίζονταν άσχημα την αδελφή του. Αυτός αγαπούσε πολύ την Πούλια, και προσπαθούσε με κάθε τρόπο να την προστατεύει και να την υπερασπίζεται. Πολλές φορές μάλωνε με τη μητέρα του για χάρη της.
Μια μέρα, η δύστροπη βασίλισσα αποφάσισε να σκοτώσει την Πούλια, για να την ξεφορτωθεί. Εκεί, όμως, που παραμιλούσε μόνη της και έκανε τα σχέδιά της, την άκουσε, για κακή της τύχη, ένα πουλάκι που έτρεξε γρήγορα να προλάβει τα νέα στα δύο παιδιά. Όταν η Πούλια έμαθε τα σχέδια της μητριάς της, άρχισε να κλαίει. Το πουλάκι, όμως, την καθησύχασε. Της είπε πως αν κάνει αυτό που θα την ορμηνεύσει, δεν θα έχει κανένα φόβο: «Την ώρα που σε λούζει και σου δένει τις κορδέλες στα μαλλιά σου, ο Αυγερινός θα έρθει και θα στις πάρει. Εσύ θα τον κυνηγήσεις τάχα για να τις πάρεις πίσω. Όταν η βασίλισσα τρέξει κι αυτή με τη σειρά της πίσω σας, φρόντισε να κρατάς στα χέρια σου μία χτένα, ένα κομμάτι σαπούνι και λίγο αλάτι. Θα τα ρίχνεις με τη σειρά πίσω σου καθώς θα τρέχεις».
Έτσι κι έγινε. Η βασίλισσα πήγε να λούσει την Πούλια, ο Αυγερινός της πήρε τις κορδέλες κι εκείνη άρχισε να τρέχει ξοπίσω του τάχα για να του τις πάρει. Η βασίλισσα που τους ακολουθούσε τρέχοντας κι αυτή, της φώναζε πως θα της αγοράσει καινούριες κορδέλες και της έλεγε να γυρίσει πίσω. Τα δυο αδέλφια, δεν την άκουγαν και πιασμένα χέρι χέρι έτρεχαν όσο πιο γρήγορα μπορούσαν. Όταν η βασίλισσα άρχισε να τους πλησιάζει, έριξαν πρώτα πίσω τους τη χτένα που μεταμορφώθηκε σε ένα μεγάλο δάσος γεμάτο τσουκνίδες κι αγκάθια. Η βασίλισσα δυσκολεύτηκε αλλά κατάφερε να το περάσει. Τότε έριξαν πίσω τους το κομμάτι σαπούνι που μεταμορφώθηκε σε μεγάλους βράχους. Όμως η βασίλισσα κατάφερε να περάσει και τους βράχους. Τέλος, έριξαν το αλάτι κι έγινε μια θάλασσα τόσο βαθειά κι απέραντη που η βασίλισσα έμεινε μόνη της στην ακρογιαλιά να κοιτά την Πούλια που έφευγε με τον αγαπημένο της γιο.
Ασφαλή πλέον, τα δύο αδέλφια κάθισαν λίγο να ξεκουραστούν κι ο Αυγερινός διψασμένος, έσκυψε να πιει νερό από μια λακκούβα που είχε σχηματίσει η πατημασιά ενός πρόβατου. «Μην πιείς από εδώ!» του είπε η Πούλια «γιατί θα γίνεις κι εσύ πρόβατο!». Ο Αυγερινός δεν την άκουσε και ήπιε. Τότε μεταμορφώθηκε σε αρνάκι. Τι να κάνει η Πούλια, προχώρησε μαζί με το αρνάκι. Περιπλανήθηκαν πολύ καιρό, μέχρι που βρέθηκαν σε ένα άγνωστο βασίλειο που στην είσοδό του είχε ένα μεγάλο δάσος. Η Πούλια φοβήθηκε και ανέβηκε σ' ένα δέντρο. Εκείνη την ώρα περνούσε το πριγκιπόπουλο και την είδε. Την ερωτεύτηκε με την πρώτη ματιά, όμως, όσο κι αν την παρακάλεσε να κατέβει εκείνη δεν κατέβαινε με τίποτα. Ο πρίγκιπας γύρισε τότε στο παλάτι και παρακάλεσε τη σοφή μάγισσα του παλατιού να τον βοηθήσει. Εκείνη, αφού άκουσε προσεκτικά τι είχε συμβεί, του είπε να της φέρει μία σκάφη, ένα κόσκινο, ένα σακί αλεύρι κι ένα γουρουνάκι. Τα πήρε και πήγε στο δάσος.
Έκανε πως ήταν μια μισότυφλη γριά. Κάθισε κάτω από το δέντρο που ήταν ανεβασμένη η Πούλια, έβαλε τη σκάφη ανάποδα, πήρε και το κόσκινο ανάποδα και άρχισε να κοσκινίζει το αλεύρι. Αυτό, φυσικά, έπεφτε κάτω και το έτρωγε όλο το γουρουνάκι. Η Πούλια που την είδε της φώναξε «Αλλιώς γιαγιά το κόσκινο, αλλιώς και τη σκάφη, για να μη σου τρώει το αλεύρι το γουρούνι». Εκείνη έκανε πως δεν άκουγε και συνέχιζε τα ίδια. Η Πούλια της ξαναφώναξε «Αλλιώς γιαγιά το κόσκινο, αλλιώς και τη σκάφη, για να μη σου τρώει το αλεύρι το γουρούνι». Όταν είδε πως η γριά δεν την άκουγε, κατέβηκε να τη βοηθήσει. Εμφανίστηκε τότε το πριγκιπόπουλο που ήταν κρυμμένο πίσω από ένα δέντρο και την άρπαξε από τη μέση. Της ρώτησε αν θέλει να πάει μαζί του στο παλάτι για να παντρευτούνε. Η Πούλια δέχτηκε, αλλά ζήτησε και πήρε μαζί της και το αρνάκι. 
Η μητέρα του πρίγκιπα δεν συμπάθησε καθόλου την Πούλια και δεν την ήθελε για νύφη Προσπάθησε να αλλάξει γνώμη στο γιο της αλλά εκείνος δεν άκουγε τίποτα. Έτσι, για εκδίκηση, τη μέρα του γάμου, στο γαμήλιο τραπέζι σερβιρίστηκε και το αρνάκι που είχε η Πούλια μαζί της. Όταν εκείνη κατάλαβε τι έγινε, στεναχωρήθηκε πάρα πολύ και μάζεψε τα κοκαλάκια του και τα έθαψε στον κήπο. Τότε, φύτρωσε μια ψηλή ροδιά που αγκάλιασε με το φύλλωμά της την Πούλια. «Από την κακιά μάνα έπεσες στην κακιά πεθερά, αδελφούλα μου» της είπε, «έλα να φύγουμε μαζί να μένουμε από δω και πέρα στον ουρανό». Την άρπαξε λοιπόν με τα κλαδιά που άρχισαν να μακραίνουν και να μακραίνουν μέχρι που ακούμπησαν τα σύννεφα. Κι από τότε τα δύο αδέλφια, η Πούλια κι ο Αυγερινός, ζουν μαζί με τα άλλα τα αστέρια στον ουρανό και δεν μπορεί να τους πειράξει πια κανείς.
Απόδοση Ιωάννα Αμπατζή

2 σχόλια:

  1. Σε μια άλλη παραλλαγή, η βασίλισσα έριξε την Πούλια σε ένα πηγάδι και δεν μπορούσε να σώσει τον Αυγερινό που φώναζε πως θα τον σφάξουν. Άλλοτε, το αρνί παρουσιάζεται σαν ελάφι, άλλοτε η ροδιά σαν νεραντζιά, η θάλασσα σαν λίμνη κτλ. Το συγκεκριμένο παραμύθι έχει πολλές παραλλαγές.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Είναι καταπληκτικό παραμύθι.Εκφράζει κατά πολύ την σημερινή ζωή.

    ΑπάντησηΔιαγραφή